rss search

Zomerochtend

line

ZomerochtendHet wordt misschien warm in april. 30 graden is mogelijk. Ik  hoorde het gister in een nieuwsbericht. Leuk natuurlijk, maar wat moet ik er mee? Het is nog februari. De sneeuw ligt nog in mijn dakgoot.

Het is zo nutteloos. Nu al het weer van april voorspellen. Morgen is vaak al lastig genoeg. Bovendien. Wat hebben we aan die informatie? Het schept alleen maar verwachtingen. Verwachtingen waar je geen invloed op hebt. Teleurstelling ligt dus op de loer. Ik heb het bericht dan ook maar gelaten voor wat het is. Nutteloos.

Toch kwamen mijn eigen zomerse gevoelens voorzichtig boven. De dagen die langer worden. Overal groen. Vrolijke mensen, volle terrassen, zomerse kleding.  Heerlijk barbecueën in de tuin. Het strand. Voetballen in de volle zon. En zomerochtenden.

Dat is misschien nog wel het mooiste van de zomer. De vroege ochtenden.  De ochtenden die je niet vaak ziet in Nederland. Maar wel kent van je vakanties. De zon die vanaf half 5 al de nacht wegdrukt.  De vogels die fluiten. De warmte van de vorige dag die je nog steeds kan voelen. Alles lijkt zacht buiten.

Deze ochtend kan je meemaken terwijl je vroeg uit je bed stapt om te werken. Je slaapkamer die al volledig verlicht is. Gelijk klaarwakker. Veel energie.  Terwijl je de deur uitstapt en de zomerochtend voelt kan je al uitkijken naar de avond. Heerlijk tot laat in de tuin. Op straat slechts een enkeling. Een fietser. De krantenbezorger. Of een verdwaalde kroegganger. Die laatste had jij ook prima kunnen zijn. Dat gevoel ken je ook.

Na een lange avond stappen uit een club,een afterparty of onverwacht eindstation van de avond ervoor, zo de al weer verlichte wereld instappen. Lopend over de straat. De nacht achterlatend. Met een grote glimlach. Genietend van de nieuwe dag. Vermoeidheid voel je niet.  Slechts een soort dromerig en zwevend gevoel veroorzaakt door een combinatie van alcohol, slaapgebrek, totale ontspanning en geluk. De weinige mensen op straat kijken je aan. Dat weet je. Ze kunnen zien dat je naar huis gaat. Niet van huis komt. Ze vragen zich af wat je hebt gedaan. Waar je bent geweest.

Van huis. Of naar huis. Het maakt niet uit. Dát zijn de ultieme zomerochtenden. De komst daarvan kan je niet voorspellen. Maar hij komt er zeker. Dat weet ik  wel.Leave a Comment