rss search

Poep

line

PoepPrachtig woord. Poep.  Spreek het uit en je ziet het direct voor je. Of achter je. Welgevormd. Met veel beleid op elkaar gedraaid.  Glimmend bruin. Poep.

Poep is een beetje smerig. Poepen zelf ook.  Iedereen doet het en het moet gebeuren.  Maar een aansprekend en fijn onderwerp is het niet. Bijna alles wat je opschrijft over poep is vies. Laat staan als je het opschrijft mét.

Poep is ook simpel. Eenvoudig. Net als poepen. Het gebeurt al sinds mensenheugenis en er is weinig tot niks veranderd. De attributen als een toilet en wc-papier zijn misschien nieuw. Maar de activiteit poepen is nog altijd hetzelfde.  Het is drang, drukken en klaar.  Dat begrijpt iedereen. Pure eenvoud. Tot vandaag.

Één nieuwsbericht heeft de hele poepbeleving overhoop gegooid: ‘Poeptransplantatie effectief bij darminfectie.’ Een poeptransplantatie.  Dus transplantatie van poep.  Onderzocht door een Amerikaans ziekenhuis. Praktijkonderzoek.

Ik kende hart-transplantaties. Nier. Lever. Dan zie ik hele slimme, uitzonderlijke getalenteerde chirurgen. Een operatiekamer vol met onbegrijpelijke apparaten. Een kamer waar uren gezweet wordt om het onmogelijke te laten gebeuren. Maar nu poeptransplantaties. Het enige wat ik zie is een dokter die een kuipje maakt met zijn beiden handen.

Dat beeld strookte  echter op een misselijkmakende manier niet met de uitleg in het artikel : De patiënten kregen de gedoneerde menselijke ontlasting via een neussonde of colonoscopie toegediend.

Een poeptransplantie via een neussonde. Ik probeer het langzaam tot me te laten doordringen.  En heb opeens Patty Brard op mijn netvlies.Leave a Comment