rss search

Cultuurverschil

line

Mooi woord. Cultuurverschil. Mooi fenomeen ook. Alles wat je zo normaal vindt kan aan de andere kant van de wereld heel vreemd zijn. En andersom. Al liggen cultuurverschillen ook dichter bij huis. Onze oosterburen bijvoorbeeld.

Met een Duitse vrouw in huis worden de cultuurverschillen tussen de twee landen langzaam steeds duidelijker. Ze zijn niet ingrijpend. Maar ze zijn er wel. En dat zorgt toch voor een andere blik. En ervaringen. Want wat je gewend bent. Normaal vindt. Nooit over nagedacht hebt, lijkt 300 kilometer verder op toch heel anders te zijn.

Zo blijken onze ramen groot te zijn. Onze woonkamer ramen wel te verstaan. De gordijnen altijd open. En een rijtje woningen is voor een Duitse bijna hetzelfde als de wallen. ‘Witzig.

Of ‘Kaffee und Kuchen’. Nog nooit van gehoord. Maar in Duitsland zit iedereen thuis rond een uur of vier/vijf aan de tafel. Met koffie en taart. Niet één stukje taart. Nee, minstens één grote taart staat op tafel.  En daar eet iedereen ook zeker twee stukken van. Met koffie.

De teleurstelling is dan ook groot als je als Duitser op een Nederlandse verjaardag komt. Je eigen bordje krijgt met één stukje taart. Dat was het dan.  Aan de andere kant. Als je als Nederlander na een lange autoreis aankomt in Duitsland. Rond de klok van vijf. Dan overheerst één gevoel: “Zo, nu eerst een lekker koud biertje!” Maar dan staat daar Kaffee. Met Kuchen.

Ook nieuw voor mij. Wij verkleinen dingen graag. Een drempeltje. Een probleempje. Een drankje. Een etentje. Een mannetje. Een vriendje. Een hondje. Een kaartje. Een kopje. Een glaasje. Een lepeltje. Een bloemetje. Dat is ‘witzig’. Maar verwarrend. Wat waarom is een computertje dan weer lachwekkend? En vanaf wanneer is iets geen ‘-tje?’ meer? “Is dit nou een jas? Of een jasje? En waarom dan?” Leg dat maar eens uit.

Geboortekaartjes kennen ze trouwens niet in Duitsland. Daar wordt pas enkele weken later een kaartje gestuurd. Als bedankje voor de ontvangen cadeautjes. Een stuk overzichtelijker. Maar wel vreemd. Voor een Hollander tenminste.

En zo ontstaan dus discussies over de kleinste dingen. Dingen die altijd zo vanzelfsprekend en ‘normaal’ waren. Lange discussies. Op zoek naar een Duits-Nederlandse compromis. Een nieuwe misschung.

We zijn begonnen bij Bierchen und Kuchen.Leave a Comment