rss search

Woordwijzer

line

WoordwijzerOp de middelbare school kreeg ik woordwijzer. Met de Nederlandse les. Een klein boekje. Vol met rijtjes moeilijke woorden. Aan de linkerkant. Aan de rechterkant hun betekenis. Elke overhoring, schriftelijk, betekende een uurtje stampen tijdens een tussenuur.

Andere optie was je etui vol schrijven. Of vragen aan je buurvrouw. Mijn leraar Nederlands was een beetje doof. Nu, zo 15 jaar later probeer ik te bedenken welke woorden ik heb geleerd.

Het kost me moeite. Ik zag er ook nooit de waarde van in. Stond er een woord. Bijvoorbeeld, kolibrie. Met als omschrijving, een vogelsoort. Logisch. Duidelijk. Maar dat wist ik daarvoor ook al.

Of het woord logisch. Behorende tot de logica. Ik maak geen grap. Dat was echt de omschrijving. Net als, meedogenloos. Dan was de omschrijving, hardvochtig. Het heelal. Omschreven als het universum. Voor mijn gevoel moest er voor dit soort woorden nog een derde rijtje naast. Het werd er niet duidelijker op.

En nu besef ik ook dat het allemaal onzin is. Woorden zijn er niet om te omschrijven. Vriendschap stond niet in woordwijzer. Liefde ook niet. De belangrijkste woorden die er zijn. Woorden beschrijf je niet. Je zorgt er alleen voor dat je weet wat het betekent.Leave a Comment