rss search

Wij houden van Oranje!

line

Het is gestart. Het EK. Mooie wedstrijden komen voorbij. Nederland tegen Denemarken was daar helaas niet één van. Na negentig minuten, zes flesjes Heineken en een massale sollicitatie voor de baan van bondscoach stonden WE met lege handen. 0-1.

WE. Ik schrijf het met grote letters. Want het is ONS team. ONS Nederlands Elftal. ONZE jongens. Tenminste. Als we winnen. Dan is alles goed. Alles positief. En dat was zaterdag niet het geval. Dus nu is het ZIJ. Alleen maar kritiek. Alleen maar negatief.

De praatprogramma’s. Alles wordt dood geanalyseerd. Iedereen heeft een mening. Opeens klopt er niets meer van. Terwijl hij de voorpagina’s van de Telegraaf siert, proeft Ruud Gullit hetzelfde gevoel als in 1990. René van der Gijp lacht de boel weer aan elkaar. Johan Derksen weet alles beter. Jack van Gelder heeft de waarheid in pacht. Om over de gasten aan tafel maar niet te spreken. De man wordt vaker gespeeld dan de bal. Vermoeiend is het.

Terwijl. Twee jaar geleden stond het land op zijn kop. Bert van Marwijk was de held. Standvastig. duidelijk en eerlijk. Nu heet dat star, eigenwijs en ongeloofwaardig. We zijn zo simpel met z’n allen. En ik betrap mezelf er ook op. Één invalbeurt van tien minuten in de A1 van mijn plaatselijke club, dat was qua niveau mijn hoogtepunt. Ik denk dat ik de bal één keer heb ingegooid. Toch denk ik tijdens een EK-wedstrijd dat het Nederlands volk mij die opstelling van Nederland had moeten laten maken. En velen met mij.

Maar daar stop ik mee. Nu. En jullie met mij. Uiteindelijk hangt het allemaal af van geluk. Of pech.  We gaan onze teleurstelling en onmacht dus niet meer botvieren op ONZE Bert. En ook niet meer op ONZE jongens. Geen van de 23. Bert beslist. De elf in het veld gaan het doen. We gaan hopen. En geloven. Geloven in Oranje! Houden van Oranje! En hopen op winst! Elke wedstrijd weer! Heel hard juichen. Voor ONZE jongens. Weg met elke vorm van objectiviteit. We ruilen het in voor nationalisme! Voor chauvinisme! Tot aan de finale! We beginnen vanavond. Tegen de Duitsers.

Mijn vriendin is weer even in Duitsland. En dat is misschien maar beter ook.Leave a Comment