rss search

TROTS

line

Trots op Nederland

Het is weer gelukt! Zelden heb ik zó genoten van het Nederlands Elftal. Wat een onwaarschijnlijke strijd. Dat ongelooflijk sterke vertrouwen dat deze mannen hebben, knalt de huiskamers in. Het ultieme einde van de wedstrijd was onvoorstelbaar mooi. Emotioneel werd ik er van. Trots.

Die dag daarvoor was ik in Duitsland. Grote complimenten kreeg ik voor het Nederlands Elftal.  ‘Beindruckend.’ Toen ik moest uitleggen dat ‘we’ in Nederland nog niet zo tevreden waren over het spel, werd ik met een wazige blik aangekeken. Dat begrijpt geen mens in Duitsland. Dat begrijpt geen mens in de wereld. Alleen in Nederland.

Winnen. Alles geven. Maar dan ook écht álles geven. Keihard werken. Durven. Vertrouwen geven aan je teamgenoten. Jezelf wegcijferen. Alleen Nederland is dat niet genoeg.  Trots zijn we nooit. Terwijl dat het enige juiste woord is.

Het hele land ging door een emotionele rollercoaster gisteravond. Uit de commentator kwam geen enkel chauvinistisch woord. Robben werd gevierendeeld in de zestien. ‘Geen penalty’ volgens ‘de specialist.’ Alleen maar mogelijk in Nederland. Ik heb me kapot geërgerd!

Dus Jeroen Grueter. Als Nederlander geldt maar één ding: onvoorwaardelijke steun! Tot de laatste minuut. En daarna. Emoties willen we horen. Emoties waar wij ons allemaal in herkennen. Chauvinisme.

Kan je dat niet opbrengen? Neem dan het eerste vliegtuig naar huis. Dan pas je niet in het team.

 Leave a Comment