rss search

Toeval?

line

Bestaat niet. Dat zeggen mensen dan. Beetje vreemd vind ik dat. Iedereen heeft wel eens iets toevalligs meegemaakt. Maar het bestaat dus niet.

Sinterklaas zou ook niet bestaan. Maar de Goede Man kwam vandaag in alle hoeken van Nederland aan. Net als vorig jaar. En het jaar daarvoor. Tot 5 december zet hij weer de levens van jonge gezinnen op zijn kop. Half Nederland kijkt naar de intocht. Maar hij bestaat dus niet.

Twee jaar geleden liep ik op het strand. Hardlopen. Bergen, Egmond en weer naar Bergen. In de verte stonden palen. Palen met borden. Net als verkeersborden. Ik zag er meerdere op een rij. Ik besloot een willekeurige te kiezen als eindpunt van mijn loop. Daar zou ik stoppen en rustig omdraaien. Teruglopend richting de opgang. Ik koos de derde.

Ik liep al snel langs de eerste. Er stond een gedicht op, zag ik terwijl ik doorliep. Langs de tweede. Ook een gedicht. Gedichten over de zee. Over de kust. Het strand. Ik rende door. Richting de derde paal. Ik minderde vaart. Tot een looppas. Ik huppelde nog wat. Langzaam kwam de paal dichterbij. Ik naderde en keek op het bord om het gedicht te lezen. Ik schrok een beetje. Boven de tekst prijkte in dikke, grote letters de kop. De naam van het gedicht: “Het keerpunt.” Toevallig.

Maar dat bestaat dus niet.Leave a Comment