rss search

Levensweg

line

Het is weer zover. De Autobahn. Vertrouwd. Alleen in de auto. Een gevulde snelweg. Langzaam maar zeker valt de duisternis in. In de verte verdwijnt een oranje zon achter de eerste heuvels.

Ontspannen zweef ik over de driebaansweg. Het bekende gevoel van vele vakanties vult de ruimte om mij heen. Samen met grote BMW’s en Mercedessen schieten herinneringen voorbij. Terwijl de`Veronica top 1000 aller tijden´ uit de speakers klinkt  vind ik mijzelf terug op verschillende plekken in de auto.

Links achter de bestuurder. Mijn vader. Nog te klein om echt goed naar buiten te kijken. Met beiden handen trek ik mij op aan de hoofdsteun voor mij, om langs zijn hoofd mee te kijken in zijn blikveld. Een donkere, stille weg slechts enkele meters verlicht door koplampen. Het monotome geluid van een hard werkende motor vergezelt de zelfverzekerde, ontspannen  houding van mijn vader. De rest van de auto slaapt.

Als bijrijder. Een auto vol met mannen. Diep in de nacht. Langzaam ontwakend terwijl de zon opkomt. Een kan met koffie.  Onderweg naar het mooiste feest van Europa. Het Oktoberfest.

Of met vrienden. Één van de vele wintersportvakanties. Vergelijkbaar. Bijna. Vooral het eten en drinken voor onderweg maakt het verschil. Een stuk beter verzorgd.

Weer voorin. Achter het stuur. Van een oude, gammele Nissan. Het geluid van een naaimachine. 140 maximaal. Berg af. Een laptop aangesloten op de cassettedeck. Onderweg naar München. Werken. Een koffer in de achterbak. Samen met een heleboel vraagtekens. Hoe zal het daar zijn?

En nu. De muziek die ik hoor neemt mij verder mee. `De top 1000 aller tijden´. De shuffle functie activeert willekeurig en onafgebroken mijn herinneringen. Naar lego op mijn slaapkamer. Naar een discotheek in zomers Spanje. Naar een camping in Italie. Een eerste zoen. Een gebroken hart. Naar een schoolfeest in een aula. Buiten is het ondertussen donker.

Ik word moe. Moet even stoppen voor een kop koffie. De bekende Rastätte biedt uitkomst. Altijd. Nog minder dan 100 kilometer naar Würzburg. Minder dan 100 kilometer naar de nieuwe muziek.Leave a Comment