rss search

Eerst Zien dan Geloven

line

Vroege ochtend. Ik blader door het nieuws. Voetbal, huizenmarkt en politiek. Het gebruikelijke. Dan valt mijn oog op iets onverwachts. Iets over een tv quiz. Van de EO. Volgende week maandag, Tweede Paasdag. De Grote Jezus Quiz.

Is het echt? De Grote Jezus Quiz. Zeg het een paar keer achter elkaar. Aandachtig. En laat elk woord goed tot je doordringen. Lachen. Huilen. Het is lastig te bepalen wat je lichaam wilt doen. De Grote Jezus Quiz. Ik geloof het niet.

Is het een Grote Quiz over Jezus? Een ouderwets avondvermaak. Met de Paus, in een gouden en glimmend Willem Ruijs jasje, als quizmaster. Groot zilveren kruis op de rug. Een microfoon gevormd door een aan het kruis genagelde Jezus. In de linkerhand een stapel aflaatbriefjes. De quizvragen.

Of is het een eenvoudigere show. Over De Grote Jezus. Drie mannen op een rij. De deelnemers mogen ze vragen stellen. Toewerkend naar de bekende climax. “Wil de échte Jezus nu opstaan?”

Noem de naam nog eens hardop. Het klinkt al als een parodie. Jij en ik hadden het kunnen verzinnen. Na een paar biertjes. De Grote Jezus Quiz. Het vraagt om belachelijk gemaakt te worden. Maar laat ik vooral niet op de zaken vooruit lopen. Misschien is het een verlate 1 april grap. Ik geloof het niet.

De Grote Jezus Quiz. Tweede Paasdag. De timing is fantastisch. Aan goede marketing geen gebrek bij de Kerk. Maar ik geloof het niet. Dus ik ga er voor zitten maandag. Met een ooit gehoorde kinderwijsheid in het achterhoofd. Op de vraag of God bestaat, volgde na een korte stilte het antwoord;

“Eerst zien dan geloven!”Leave a Comment