rss search

Als het past, dan past het

line

Als het past, dan past hetSoms hoor je mensen dingen zeggen. Uitspraken. Die raar klinken. Je begrijpt ze niet. Het klopt niet helemaal. Hoe langer je er over nadenkt, hoe minder logischer het wordt. Het is bijna hilarisch. En toch. Toch heb je het idee dat je de waarheid hoort.

Cruijff is natuurlijk de meester hierin. Onnavolgbaar. Maar toch heel simpel. Onbegrijpelijk. Maar toch heel duidelijk. In ieder geval voor Cruijff zelf. Dat is een ding wat zeker is. Hij twijfelt geen moment aan wat hij zegt. Hij denkt er niet over na. Zelf lach je er om. Maar toch blijft het hangen.

Zo had ik het ook eens. Jaren geleden. Zeker acht. Ik zat in een auto. Met twee passagiers. Ik wilde parkeren. Precies voor de deur. De ruimte was klein. Mijn auto ook. Ik stond ernaast en keek. Het zou niet vanzelf gaan. Dat zag ik.  Het zou zweetdruppels kosten. Dat zag ik. Mijn medepassagiers stribbelde tegen. “Dat gaat nooit.” Zij zagen het niet.

Ik verloor de discussie. We moesten op zoek naar een andere plek. “Als het past, dan past het,” zei ik. Ik werd hard uitgelachen. Heel hard. “Waar slaat dan nou weer op? Dat is toch geen argument. Het klopt niet. Wat een onzin.” Het lachen duurde nog een tijd. De opmerking was voer voor hilariteit die avond.

Maar nog steeds weet ik het zeker. Ik kon daar parkeren. Ik wilde daar parkeren. Het zou niet vanzelf gaan. Het zou zweetdruppels kosten. Maar het zou het waard zijn. Ik had er niet over nagedacht. Geen moment. Ik had gewoon gekeken. En het  gevoeld. Zonder te denken. Ik wist het gewoon.

Als het past, dan past het.Leave a Comment