rss search

Zo slecht waren ze blijkbaar niet

line

Door Double G. – Op de laatste dagen van het jaar wordt ons altijd weer de Top 2000 voorgeschoteld. Een lange lijst door tienduizenden gekozen. Ik mag zoiets wel. Niet de schreeuwers maar de algemene stemmen bepalen. Dat Queen en The Eagles vaak hoog staan vind ik prima. Ik luister graag naar deze muziekknakkers. Ieder jaar kijk ik weer met belangstelling hoe het met de favorieten uit mijn jeugd is. Is het over? Zijn ze al vergeten?

Keuzes

In onze jeugd was het keuzes maken. Je was voor The Beatles en tegen The Stones. Ik was voor de The Beatles maar niet tegen The Stones. Een andere keuze die je vooral door  de ‘muziekkenners’ bijna kwalijk werd genomen was, als je i.p.v. The Golden Earrings voor The Cats koos. Nu had ik het geluk dat half Noord Holland die ‘fout’ maakte want de close harmony zang van Arnold, Piet, Theo, Jaap en Cees sloeg niet alleen bij mij aan.

Comfortmuziek

Dat ‘katten’ op de muziek uit Volendam is nog steeds enorm in. Vooral de arrogante muziekkenners of muziekmakers, soms bejaarde tobbers tot aan hun muziekpensioen, blijven hun frustratie op Volendamse successen uitstrooien. Iedereen zijn smaak zou ik zeggen. Ik ben niet vaak tegen andere soorten en stijlen muziek maar als men mijn ‘comfortmuziek’ gaat afkraken kan ik nog wel eens geraakt worden.

Top 2000

Snel even digitaal de top 2000 lijst doornemen. Natuurlijk, The Beatles als meeste genoteerd. Prachtig. Blof, sterke band, heel vaak genoteerd. Even kijken naar mijn comfortmuziek vanaf de boorden van het IJsselmeer. Twee en twintig noties voor de locale muziekhelden! Toch niet slecht voor een dorpje? Voor een muziek genre dat vaak afgebrand werd/wordt. Nog even het historisch vergrootglas erbij. Het is 1966 als ik hun eerste single bemachtig. The Juke box. In 1967 komt hun single What a crazy life tot nummer veertien in de top veertig. Noord Holland was trots. Nu 45 jaar later staan er nog steeds tien nummers van de Volendamse Cats in de top 2000. Zo slecht waren ze blijkbaar toch niet.Leave a Comment