rss search

Van dertien naar drie

line

Door Double G – De deskundigen zagen het niet in hem zitten. Te traag, geen fijne techniek, te lage handelings-snelheid. Via een geforceerde manier die niet bij hem past werd een stap hoger gerealiseerd. Langzaam maar gedegen groeide hij. Tot het noodlot hem trof. Een zware knieblessure  stagneerde zijn ontwikkeling. Vijf dagen per week revalidatie in Zeist. Mentaal werd hij er sterker van.  De clubleiding hield vertrouwen in hem en een nieuw contract lag voor hem klaar. Een verloren jaar remde de voetbalontwikkeling. Alles moest weer van vooraf aan opgepakt worden. Hoe kan het je soms tegenzitten?

Europese titels

Opnieuw  een zware knieblessure. Vanaf zijn ziekenhuisbed zag hij Hedwiges Maduro als invaller aanvoerder de prijs voor de sportploeg van het jaar (EK Jong Oranje) in ontvangst nemen. Waardeloos, maar nog veel erger: weg kans om snel een betere speler te  worden. Weer die ellendige ritten naar Zeist. Opmerkelijk was zijn instelling in het revalidatiecentrum. Verslagen maar niet verloren. Knokken met jezelf. De twijfel of het allemaal niet voorbij is? Eén geluk. Na Marco van Basten die hem liet debuteren hield ook Bert van Marwijk hem  bij de Oranje selectie. Niet voor de basis maar voor de plekken 15 tot 23. Het selecteren voor Oranje gaf haarfijn aan wat de verschillen voor de absolute top waren. Het selecteren werkte ook inspirerend waarvan hijzelf, maar ook zijn club van profiteerde.

Weg WK

Een heel andere blessure was mede de oorzaak dat het memorabele WK in Zuid Afrika door zijn neus geboord werd. Weer een teleurstelling verwerken. De kritiek van zijn nieuwe clubtrainer zette hem weer op scherp . Het seizoen 2011 / 2012 werd het beste uit zijn loopbaan. De EK uitverkiezing  voor was mede daardoor een feit. Een EK met uitgebluste wereldtoppers die niet voor elkaar wilden werken. Als (rug)nummer dertien en invaller kun je het tij niet keren. Kansloos ging hij met Oranje naar huis.

Transfer

Een gewenste transfer kwam rond. Premier League. Een voormalige topclub maar nu pruttelend in het rechterrijtje.  Louis van Gaal belde hem af voor de interland tegen België. Balen, enorm balen. Des te groter was de verrassing voor de definitieve selectie voor de potjes tegen Turkije en Hongarije. Aanvankelijk als wisselspeler maar in Budapest in de basis. Hij had Louis van Gaal positief verrast tijdens de trainingen. Het nummer dertien van de EK werd het rugnummer drie. Waar het eindigt? Zelf wil hij beter worden, beter worden en beter worden.  We moeten hem  niet vergelijken met  de ervaring van Sergio Ramos uit Madrid of de techniek van Gerard Piqué uit Barcelona. Ook niet met Lucio uit Brazilië of met John Terry uit Londen.  We vergelijken hem alleen met Ron Vlaar uit Hensbroek.Leave a Comment