rss search

Kermis

line

Door Double G – Kermis heeft in Noord Holland, en speciaal in West Friesland, een geheel eigen beleving. Geen grote rollercoasters of andere hoge en/of veel geluid-makende attributen. Wat hier in de hoofden van de kermisgangers leeft is: 

de kroeg, bier, muziek, vrienden zien en gezelligheid.

Wij Noord Hollanders zijn wat dat betreft vreemd ‘volluk’. In begin van het jaar wordt de agenda ingevuld. Verjaardagen, weekendjes weg maar vooral, wanneer is het kermis? Het kermisgevoel zit ons in de genen. Gekregen van onze ouders die nagenoeg op dezelfde manier de kermis vierden. Van mijn eigen vader hoorde ik het verhaal dat als hij, werkend op het land, in de verte het geluid van de ‘zweef’ hoorde, hij onmiddellijk naar huis ging, zich snel omkleedde en de kroeg opzocht.

Virus

Het kermisvirus heb ik dus van hem geërfd. In de week voor kermis begon het al te kriebelen. Natuurlijk had (heb) ik een aantal dagen vrij genomen want we moeten er tegen aan. De schiettent was een van de weinige kermisattracties die op mijn bezoek kon rekenen. Plaatjes van mooie filmsterren, maar vooral (nep)bloemen werden mijn prooien. Ik weet niet of het door de kermis kwam maar die bloemen zijn de rest van mijn leven wel erg aan mij blijven hangen. Waarom de schiettent? Geen idee. Ik denk dat bij ons mannen na een paar biertjes het oerinstinct boven komt en er moet gejaagd worden.

Natuur

Het andere ‘jagen’ wat voor de jongens en mannen met kermis centraal stond was natuurlijk: ‘de maiden.’ Hoeveel kermissen niet aan de basis hebben gestaan van prachtige korte of lange relaties is niet te tellen. Met kermis was er ook nooit geen gedoe. Zowel de ‘jôôs’ als de ‘maiden’ waren wat ‘lossug’. De natuur kreeg haar beloop en er lag geen grote drempel naar een kermiszoen. Het gebeurde soms dat als je een meissie naar huis bracht daar de kamer nog vol zat met feestende ouders en vrienden. ‘Wir kom je vandaan of van wie ben ju er ien?, waren de vaak gestelde vragen. Voor je er erg in had zat je ‘met je schoonvader voor één avond’ weer aan een potje bier. Soms kreeg je verkering of bleef je een paar weken met het meisje, maar niemand deed er moeilijk als je elkaar na die avond niet meer zag. Het was tenslotte toch kermis…

 

 Leave a Comment