rss search

Het tweede scherm

line

– Door Double G. – Bij de actualiteitenrubrieken en sportprogramma’s wordt al geruime tijd een nieuw fenomeen gebruikt. Het tweede scherm. Achterliggende informatie, dat via de kijker wordt gecommuniceerd moet een beeld geven wat er leeft in het land. Weer een moderne ontwikkeling waar ik me niet voor af wil sluiten. Ben toch een beetje sceptisch. Zou het niet kunnen zijn dat de gegevens van ‘het tweede scherm’ een beetje bewerkt worden? Waarom zouden linkse redactierakkers van Pauw en Witteman bepaalde discussies vanuit ‘het tweede scherm’ niet wat roder gekleurd bevestigen? Bij Knevel en Van der Brink zal het niet anders zijn. De vaak soft religieuze gesprekken o.l.v. pastoor Andries en dominee Thijs worden natuurlijk vanuit ‘het tweede scherm’ goddelijk ondersteund. Terwijl zij een dergelijk scherm helemaal niet nodig hebben. God weet toch alles?

Eva Jinek is volgens zeggen op zondagochtend actief op de uiterst rechtervleugel. Zou Bram daar ook achter zitten? Ik durf het niet te zeggen maar zou Bram gewoon in zijn eentje ‘haar tweede scherm’ zijn? Toch gemakkelijk een dergelijke onzichtbare side kick. Is de gast te scherp of te links dan komen er via ‘het tweede Bram scherm’ corrigerende reacties van de kijkers. Mochten er juridische problemen zijn dan geeft ‘het tweede Bram’ , zij het alleen tegen ‘contante betaling’ de mening van de ‘kijkers’ weer…

Leuk is het vooral bij omroep MAX. Jan Slagter, de ‘hoog blonde’ verpersoonlijking van omroep MAX heeft vanwege de minder wordende ogen een extra GROOT tweede scherm. Jan Nagel en het kersverse roze Kamerlid Henk Krol is er kind aan huis. Inkoppertjes via het tweede scherm waren vooral de ondersteuning in het land voor: ‘korting op erotische Rijnreisjes, wandelstokken met ingebouwde Wifi en rollators met TomTom. Wat betreft het ondersteunende mobiele hulpmiddel vroegen oudere heren zich of die Henk Krol achter die dubbele mannennaam zat?

Studio ‘Jack’ voetbal is ook dol op het tweede scherm. Jack (net als Mart) vindt zijn eigen mening heel belangrijk. ‘Jongens wat vinden wij er van? En dan begint hij zelf. Jack wordt nogal eens aangepakt door René van de Gijp en Johan Derksen van VI. Niet altijd fair maar vaak wel lachen. Reken maar dat het steekt bij de bolknak rokende Amsterdammer. Ik hou er rekening mee dat hij, geobsedeerd door de kritiek van de RTL mannen, zijn tweede scherm heel anders gaat gebruiken. We kunnen er op wachten. Jack: ‘Volgens het tweede scherm hebben wij meer kijkers dan Voetbal Internationaal, zakt ons niveau niet door de ondergrens, vinden de kijkers het belangrijk dat de presentator niet zo’n zuiger is als Genee, zijn de kijkers blij dat wij niet zo’n lullige amateurclub kantinebaas als opvul-onderwerp hebben en heeft Jan Mulder een grotere bek dan Johan Boskamp.

Thuis hebben we ‘het tweede scherm’ ook in gebruik genomen. Tijdens lange eetsessies met tafelgenoten weet ik de sfeer na menig vastlopend gesprek via de’ tweede scherm’ oplossing luchtig te houden. Natuurlijk kreeg ook ik dit uitgemeten terug. Na een lange dag kermis Volendam zei ik bij mijn thuiskomst dat ik me prima nog voelde. Er was niets aan de hand en ik zag alles nog zuiver . ‘Oh man’, kreeg ik als commentaar. ‘Wat zwam je toch. Aan je ogen te zien, zie jij het tweede, derde en vierde scherm tegelijk.’Leave a Comment