rss search

Geen beter recept

line

– Door Doule G. – Vele jaren heb ik gedacht dat ik zelf een afwijking had. Er werd wat minzaam gelachen als ik het er over had. Zo van: “laat hem zijn pleziertje hebben.” Zo dacht ik zelf dus ook. Er niet te veel er over praten maar zelf wél gaan en genieten.

Het is al meer dan tien jaar geleden dat onze twee dochters het ook wilden ‘proberen’. Alsof het gisteren was. Gedenkwaardig van die kille maandagochtend was het moment dat alle elektriciteit uitviel. Het was duister donker in alle etablissementen aan de Pilsboulevard. Centimeters dik kippenvel toen de honderden aanwezigen a capella traditionele muziek tot pure kunst verhieven. Nooit zal ik meer vergeten hoe een flauw Zuiderzee zonnetje de voorgevels tot een heus muzikaal podium verlichtten.

Proces

In het daarop volgende jaar wilde een goede vriend, die de aldaar geproduceerde muziek nu niet bepaald een warm hart toedraagt, het ook wel een keer proberen. Vraag het hem zelf. Zelden heb ik iemand grotere ogen zien krijgen toen hij de Gerstenat -Passage betrad. Een hele dag durende glimlach. Half Noord-Holland kwam hij tegen. Ook verkocht dus. Een jaar later ging onze zoon en een van zijn vrienden mee en ook met hetzelfde resultaat. Eén keer zelf gaan en je bent om. Ik zal niet overdrijven maar het geeft toch een soort van overwinningsgevoel als je nazaten en goede vrienden het twijfelgevoel over mijn afwijking volledig weten weg te nemen.

Bijzonder?

Wat er nu zo bijzonder aan is? Lastige vraag. Ik ga het proberen. Iets als collectieve blijdschap, samen iets enorm ‘doms’ doen op een bijzonder vroeg tijdstip of  het langzaam steeds maar vrolijker …. worden. Geen doktersrecept of welke therapie werkt beter dan: ‘ongecompliceerd feest vieren.’

Inmiddels is mijn ‘twijfel’ al vele jaren verdwenen. We delen de vreugde nu met meerderen. De aftel sms’jes komen al weken van te voren. “Je houdt toch wel een plekje vrij.” Of  “mijn vriendinnen willen ook allemaal mee.” Mijn eigen grote genieten heeft nooit een doel gehad. Mocht dit wel zo zijn geweest dan is het doel meer dan bereikt. Sorry ouders, vrienden of vriendinnen die niet meegaan. Ik heb het nooit zo bedoeld. Ik kan er ook niets aan doen dat de komende maandag om 08.00 bijna vijftig ‘gekken’ klaar staan voor het vertrek naar Kermis Volendam.

 

Double  G(enieten)Leave a Comment