rss search

De Vliegende Hollander

line

U kent ze ongetwijfeld. De Nederlandse bars in de zonnige oorden van Zuid Europa. Namen als: ‘Het Amsterdammertje’, ‘De Volendammer’,  ‘Het Biervat’  of ‘ De Vliegende Hollander. ‘ Allemaal van één laken een pak. Nederlanders zijn op een zonvakantie geen steek beter dan Finnen of Duitsers. Het liefste gaan ze naar de lokale Nederlandse bar. Veelal bruinverbrande mannen die na twee bier het hoogste woord hebben. Hun vrouwen, herkenbaar aan de  vele gouden sieraden, bewegen zich heupswingend op hun krukken. Muziek van Acda en de Munnik, Blof, Nick & Simon of De Dijk is hier niet populair. Het moet platter en simpeler zijn waarbij o.a. Dries Roolvink of andere carnavaleske  muziek de sfeer bepalen. De meest gehoorde dialecten van de zich thuisvoelende klanten zijn die van Rotterdam, Den Haag en regio Amsterdam. Des te later de avond des te luider de stemmen.

Interieur
Het interieur van een Nederlandse bar moet natuurlijk  het bruine kroeggevoel uitstralen. Bierdoppen zorgvuldig gestapeld achter hekwerk. Pel-pinda’s nonchalant op de tafeltjes uitgestrooid. Oude foto’s van de HEINEKEN brouwerij. Of van een paard voor een wagen met oorspronkelijke biervaten. Een collage foto’s van de gasten die er de afgelopen 15 jaar zijn geweest mag niet ontbreken. Die foto’s zeggen meer dan honderd van deze stukjes ooit kunnen doen. En dan heb je natuurlijk de Oranje gekte tijdens voormalige EK en WK’s voetbal. Wat zijn we bijzonder (gek). Het gaat hier ook niet meer over voetbal maar over Oranje carnaval. Het keukenaanbod wordt aangeprezen op de met krijt beschreven praktische schoolbordjes. ‘Saté met frites en bitterballen’, als specialiteit van het huis. Kom je richting de toiletten dan mogen de traditionele stickers niet ontbreken. Iedereen is er geweest. Van fietsenmaker Van der Bel uit Assen tot hoveniersbedrijf van der Tak uit Lisse. Op sommigen van de stickers is geschreven of gekrast. Moet wel een dronken concurrent geweest zijn die dat zo maar durfde.

 

Personeel
Je krijgt het personeel wat je verdient. De mannen achter de bar zien er uit als hun gasten. Iets te dik, bruine kleur, bespraakt met vlotte one liners en niet te missen: de gouden ketting. De bedienende dame wil vooral onverschillig overkomen. Zo van, hei mannen kijk mij nou. Als ze voor het uitrekenen van vijf biertjes van € 2,50 terug moet naar haar digitale ‘telraam’ weten we genoeg.

Na een uurtje Dries Roolvink, Havenzangers, Frans Bauer en De Deurzakkers taaien we af. Op zoek naar een Ierse Pub. Wel verdomd veel bier drinkende Angelsaksische bezoekers daar aanwezig. En het repertoire?  Bijna alleen maar oude Engelse en Amerikaanse meezinghits. Hoor ons nu eens meezingen: Is this the way to Amarillo….Leave a Comment