rss search

Bollen Rooien

line

Door Double G – In West-Friesland zie je op dit moment de grote trekkercombinaties het land op gaan. Met vele kilo’s tegelijk komt het oude, nieuwe goud boven de grond. De tulpenbol. In de zestiende eeuw vanuit Turkije naar Nederland gebracht.

Scholieren werken voor wat zakgeld. Poolse arbeiders voor hun levensonderhoud. Miljoenen bollen worden gerooid en verwerkt. Veel bollen, liefst grote bollen, moeten er gekweekt worden. Kleine bolmaten worden weer geplant (plantgoed) en grote bollen worden geëxporteerd of voor de bloei gebruikt. Traditionele soorten, dubbele, leliebloemige of papagaai tulpen, noem maar op.

Noord Holland herbergt vele gespecialiseerde kwekerijen en broeierijen. Er zijn erbij, die in het winterseizoen 30 miljoen bollen tot snijtulp broeien. Een snelle rekensom zegt 375 dubbele vrachtautocombinaties. Stelt u zich eens voor. Acht kilometer volle vrachtauto’s met snijtulpen van één broeierij. Dat is die tulp die u koopt bij bloemist, supermarkt of bloemenstal.

Silicon Valley’

Boerenbedrijven verdwijnen in Noord Holland. Veel agrarische producten zijn economisch hier niet meer te telen. De tulpenbol en de snijtulp houdt hier stand. Trekkers, rooimachines, volle kuubskisten en al die werkers. Realiseren we ons dat Noord Holland het ‘Silicone Valley’ van de tulp is? Kennis wordt onderling uitgewisseld en van vader op zoon overgedragen. De meest moderne teeltmethodes worden ontwikkeld. Geavanceerde pluk- , sorteer – en bosmachines maken van de tulpenbroei ‘High Tech’ business.

Symbool

We slapen met zijn allen. Hogere – , middelbare – , lagere scholen, media en vele burgers in Noord Holland. We missen het fantastische verhaal van de tulpenbol en het tot bloei brengen ervan. En alles is op steenworp afstand. We slapen. Van de nationale symbolen kaas, molens, klompen en tulpen is alleen de tulp nog springlevend. De tulp is internationaal het symbool voor Nederland. Mis, helemaal mis. Mensen, wordt toch allen wakker. De tulp is van ons. De tulp is het symbool van ‘ons’ Noord Holland.

 Leave a Comment