rss search

Voorwaarden

line

Sommige dingen kunnen alleen maar in Nederland. Soms trots. Vaak ook tenenkrommend. Zoals nu. De ‘nieuwe maximumsnelheid’ op snelwegen.

Elke week zit ik een aantal keer in de auto. Richting Arnhem. En weer terug. Het is een aardig ritje maar ik zit graag in de auto.  Zeker nu het nog prachtig weer is. Ontspannend. Tenminste, dat was het.

Sinds kort zit ik met twee handen aan het stuur. Mijn hoofd tegen de ruit. Zoals oude mensen dat kunnen. Of de wat minder vlotte types. Waarom? Ik lees borden. Met het zweet op mijn voorhoofd, klamme handen en een op volle toeren werkende hersenpan, probeer ik te begrijpen hoe hard ik mag rijden.

De eerste keer dat ik het rood omlijnde verkeersbord met ‘130’ zag, maakte mijn hart een vreugdesprongetje. “Wauw, 150 in Nederland,” dacht ik, de ‘plus 20 regel’ streng in acht nemend. De vreugde was kort. Al snel zag ik het witte bordje. Onder het grote bord. Half achter de vangrail. Er stond tekst op. Tekst die je normaal bij hele slechte marketingacties ziet. Achter een klein sterretje. Of in de bijlage van een verzekeringspolis. Voorwaarden.

‘130.’  “Bij gesloten spitsstrook, tussen 06:00-19:00, op zaterdag en zondag van 07:00- 19:00 met uitzondering van zon- en feestdagen en inachtneming van de bepalingen genoemd in artikel 5.1 van de weg en verkeerswet. Uitzondering geldt voor bestuurder die jaarlijks meer dan dertig keer met yoghurt en muesli ontbijt. In dat geval geldt een maximumsnelheid die gelijk is aan de hierboven getoonde maximum snelheid verminderd met 20 (twintig) kilometer per uur. Voor bestuurder in het bezit van een grasmaaier op accu geldt een maximumsnelheid die gelijk is aan de hierboven getoonde maximum snelheid verminderd met 10 (tien) kilometer per uur. Bij het rijden van de maximum snelheid gaat u akkoord met algemene voorwaarden en bevestigt u, dat uw voertuig voldoet aan alle nationale veiligheidseisen, te lezen op www.130maartochnetniet.nl Voor SP- en Groenlinks stemmers gelden afwijkende voorwaarden.  In dit geval wordt u verzocht, bij de eerste afslag de snelweg te verlaten.”

Honderdvijftig meter verder stond weer het bekende bord. ‘1oo,’ rood omlijnd.Leave a Comment