rss search

Tjiftjaf

line

Soms lees je woorden waarvan je je afvraagt wat ze in godsnaam betekenen. Vandaag, of eigenlijk gister want het is onderhand 0:50, schoot er zo’n woord bij mij voorbij.  Bij het lezen van teletekst nog wel. Aan het einde van het bericht las ik………… Tjiftjaf. Wat?? Tjiftjaf……

Goed ik ken de context van het bericht, maar toch gaan er bij mij hele andere dingen door het hoofd bij het lezen van het woord Tjiftjaf. En bij jullie? Enig idee?

Het eerste wat in mij opkomt bij Tjiftjaf is zo’n zielige treintje die ze in elk pretpark of grote dierentuin hebben. Daar stap je in om “lekker snel” naar de andere kant van het park te komen. Gezellig. Lekker tegenover elkaar zitten, genietend van het uitzicht met een camera om je nek en lachend om al die mensen die staan te wachten bij de spoorwegovergang waar je met 2 km per uur voorbij raast. Met de familie in De Tjiftjaf. Leuk.

Maar Tjiftjaf kan ook een gezellig bordspel zijn. Lekker een zaterdagavondje tjiftjaffen met vrienden. Mannen tegen de vrouwen uiteraard en een lekker borreltje erbij. Tjiftjaf. Garantie voor een top avond!

Aan de ander kant. Tjiftjaf kan ook prima de nummer 10 van het nationale elftal van Azerbeidjan zijn.

Zo’n speler die je 1 keer in de tien jaar tegenkomt omdat het Nederlands elftal toevallig een kwalificatie wedstrijd tegen hen speelt en uitgerekend hij het op zijn heupen krijgt. Onder leiding van deze hard werkende aanvallende middenvelder wordt er dan een punt weggesleept tegen het machtige oranje in het Tjiftjaf stadion, vernoemd naar zijn opa, de sterspeler van het legendarische nationale elftal van Azerbeidjan dat in 1960 geen laatste werd in de EK kwalificatie poule. Tjiftjaf de voetballer.

Of een nieuw en hip woord, wat vooral onder jongeren gebruikt wordt als iemand ze vraagt hoe het gaat. “Hé man, alles lekker?” “Mwaoh…Tjif Tjaf” met andere woorden, ik heb me wel eens beter gevoeld.

Mijn gedachten gaan ook gelijk naar Batman (no offence Robin), Wie herinnert zich niet die magistrale vechtpartijen met cartoonachtige ondersteuning: “KAPOW!!, BAM!! POW! TJIF!! TJAF!!

Maar daarnaast kan Tjiftjaf ook die vriendelijke afhaalchinees zijn op de hoek, die je op zondagavond kwart voor zeven vraagt of je “sambal bij” wilt. Of dat fantastische schoonmaakmiddel waarvan je maar 1 theelepel nodig hebt om je hele keuken schoon te maken. “Mike! This is amazing! Just one spoon of Tjiftjaf and mijn hele kitchen is clean!!” Een tjiftjaf kan daarentegen ook prima een dodelijke actie van zaalvoetballer Vaantje zijn. “Ik zette een Tjiftjaf bij Tjaden, je weet toch.”

………..maar nee……..niets van dit alles. De Tjiftjaf is namelijk, heel teleurstellend, een vogel. Nou ja, vogeltje. En vandaag las ik op teletekst in een bericht, waaruit bleek dat de huismus de meest getelde tuinvogel is, dat de vogelbescherming het opvallend vindt dat er dit jaar geen enkele Tjiftjaf is gesignaleerd (dat dit bericht teletekst bereikt vind ik persoonlijk het meest opvallend maar dit ter zijde).

De vogelbescherming heeft op haar site na deze vaststelling direct actie ondernomen en de omschrijving van deze kwieke vogel gewijzigd. Ging de Tjiftjaf vorig jaar nog als ‘een kleine, geelgroen gekleurde vogel, die bijna overal gehoord kan worden; tjif – tjaf, tjif – tjaf, tjif – tjaf ’ door het leven. De beschrijving is nu iets aangepast . De vogelbescherming is een organisatie die met haar tijd mee gaat… http://tiny.cc/hxwbe

Goed, het is de hoogste tijd. Ik ga tjiftjaffen, ben kapot.Leave a Comment