rss search

Klassenvertegenwoordiger

line

De basisschool. De meester voor een schoolbord. Witte krijtjes. En een stoffer. Voor in de klas vier tafeltjes. Tegen elkaar. Vier jongetjes. Emile. Marc. Diederik. En Geert.

Dit beeld verschijnt als ik inschakel bij het zoveelste tv debat. Vier kleine jongetjes. Allemaal willen ze klassenvertegenwoordiger worden. Opgaand in de strijd. Ambitieus en overtuigd van eigen succes. Avonden voorbereiding. Hulp van ouders. Je ziet ze zo voor je. Alle vier.

Diederik. Het jongetje dat geen gekleurde hagel mag. Of ranja. Met buitenspelen altijd een grote stok in de hand. Hij doet veel moeite om rustig te blijven. Maar zal uiteindelijk een keer ontploffen. Schreeuwen en tieren. De halve speeltuin kort en klein slaan. Kleine Marije aan haar staart trekken. Diederik het driftkikkertje.

Of Emile. Doet geen vlieg kwaad. Gaat na schooltijd graag langs bij meester Blauw. Die houdt ook van biologie. Zijn plakboek met een nieuwe collectie herfstbladeren onder de arm. Of de vijf strontvliegen die hij heeft gevangen in een grote glazen pot. Afgedekt met doorzichtig folie. Met gaatjes uiteraard. Emile de goedzak. En ook een beetje sneu.

Marc. Zit tegenover Diederik aan tafel. En dicht bij de meester. Onopvallend. Maar wel veilig. Weet eigenlijk alles beter. Is goed in rekenen en taal.  Tegen iedereen vriendelijk en aardig. Nooit een negatief woord of kritiek. Maar ook nooit direct. Een echte vriend zal het nooit worden. Hij heeft meer met de meester. Marc, het heilige boontje.

En dan Geert. Die jongen met die vreemde ouders. Jouw vader en moeder hebben het al vaker gezegd: “we hebben liever niet dat je teveel met die jongen omgaat.” Je hebt ze gerustgesteld. Daar heb je ook totaal geen behoefte aan. Je vindt een rare jongen. Zegt van die vreemde dingen. Geert, de zonderlinge. De idioot.

Je kijkt naar ze. Van achter in de klas. Ze staan nu alle vier naast de meester. En jij mag kiezen. De hele klas mag kiezen. De meeste stemmen gelden. Emile, Marc, Geert en Diederik. Je kijkt goed. Vier mannetjes op een rij. Ze willen het zo graag. Ze staan daar zo trots. Vooral op zichzelf. Jij moet er een beetje om lachen. Een gevoel van medelijden. Wat moet je hier nou mee?

Je gaat liever lekker buiten spelen. Dat is pas goed voor je.Leave a Comment