rss search

Gezichtsbedrog

line

Bij mij thuis staat een boek. Een prachtig boek met veel foto’s. Grote foto’s van voetballers. Grote voetballers. Het boek heeft een rode kaft. Het is groot. Groter dan een A4. Het is één van de mooiste boeken die ik heb.

Ik heb het boek ongeveer zeventien jaar. Dat is lang. Toen was ik vijftien.  Eigenlijk weet ik niet zo goed meer hoe het boek ooit in mijn kast is gekomen. Mocht ik het ooit hebben gekregen, spreek ik hierbij mijn grote dank uit voor dit prachtige geschenk.

Als ik het boek opensla, wordt ik teruggeworpen in de tijd. Ik zie Finidi George, Frank de Boer, Patrick Kluivert, Frank Rijkaard maar ook Fred Grim. Ik zie Jari Litmanen, Clarence Seedorf, Danny Blind maar ook Sonny Silooy. Ik zie het Ajax uit het seizoen 1994/1995.

Als ik verder blader, zie ik Eric Cantona voor Manchester United, Hristo Stoitskov voor Barcelona, Thomas Ravelli voor IFK Göteborg maar ook Hakan Sukur voor Galatasary. Poule A.

Ik zie Serhij Rebrov voor Dynamo Kiev, Victor Onopko voor Spartak Moskou, George Weah voor Paris Saint Germain, maar ook Alain Sutter voor Bayern München. Poule B.

Ik zie Claudio Caniggia voor Benfica, John Bosman voor Anderlecht, Aljoša Asanović voor Hadjuk Split maar ook Daniel Prodan voor Steaua Bukarest. Poule C.

Ik zie Nikola Jurčević voor Austria Salzburg, Ruud Gullit voor AC Milan, Christos Kostis voor AEK Athene maar ook Jari Litmanen voor Ajax. Poule D.

Ik zie zestien teams. Zestien kampioenen. Landskampioenen. Strijdend om de beker. De cup met de grote oren. Ik zie de weg tot de finale. De eerste ronde, de kwartfinales, de halve finales. En de finale. Ik zie weer Ajax. Met de beker. ‘Europacup I 1995, De strijd der landskampioenen’ heet het boek. En dat is precies wat ik zie als ik door het boek blader.

Na de zomer begint de Champions League weer. Het boek staat naast de televisie. Ik zal het nodig hebben. Als geheugensteuntje.

Want ik weet al jaren niet meer waar ik naar zit te kijken.Leave a Comment