rss search

Geschiedenisles

line

GeschiedenislesOp de middelbare school leerde ik tijdens geschiedenis veel over vroeger. Meer dan 20 eeuwen in 6 jaar. Dus ook de middeleeuwen.

Welk jaar het was, weet ik niet goed meer. Maar ik kan het me nog aardig voor de geest halen. Achter in de klas. Uiteraard. Tegen een verwarming aan. Loeiend omdat de grote schuiframen niet bepaald isolerend waren. Ramen die uitzicht gaven over de lelijkste binnenplaats van Heerhugowaard. Een stuk grond van misschien 15 bij 15 meter. Een vijver. Wat onverzorgd en verwilderd groen. Meer was het niet. Je kon er ook niet komen. Alleen door het raam heen. Maar dat mocht dan weer niet.

Daar zat ik dus. Mijn leraar geschiedenis vertelt over de middeleeuwen. Over marteltechnieken die gebruikt werden. Mensen waren niet zo moeilijk toen. Creatief en gruwelijk des te meer. Ik was gefascineerd. Kon mij niet voorstellen dat mensen zoiets echt konden doen.

Het verdrinken en verbranden van heksen was bekend. Het verhaal van de rat kende ik nog niet. Een rat op je buik. Een ketel of buis erover heen. Vervolgens werd deze verhit. De rat had vervolgens maar één uitweg.

Opgerold in een ton van een heuvel worden afgerold. Wel was de ton van buitenaf met eindeloos veel lange spijkers doorboord. Langer dan het hout van de ton dik was.

Waterdruppels. De persoon werd met het hoofd onder een soort tube geplaatst. Hier kwam continu een waterdruppel uit. Als een druppelende kraan. De druppel landde steeds op dezelfde plek. Uiteindelijk perforeerde de druppel de schedel.

De ene gruwelijke, onmenselijke, walgelijke en vooral onvoorstelbare methode kwam voorbij.Ik kon mij er niets bij voorstellen. Werd er een beetje onpasselijk van. Ik was blij in een normale tijden te leven.

Maar gisteravond zat ik weer even naast dat raam. Tijdens de geschiedenisles. De verwarming loeiend en de lelijke binnenplaats links van me. De martelingen kwamen weer één voor één voorbij. Precies op het moment dat ik tv keek. SBS6. De ontmaskering van een doodzieke pedofiel.Leave a Comment