rss search

Bijten

line

Natuurlijk, hij is een beetje gek. Luis Suarez. Mensen bijten als volwassen man. Dat doe je niet. Ja, kleinere kinderen. Die bijten. Totdat hen verteld wordt dat dit niet mag. Maar volwassen? Een beetje vreemd. Een rode kaart waard en een schorsing. Maar de overspannen reacties nu. Is het niet wat overdreven?

Waarom is bijten zoveel erger dan een schandalige overtreding? De Italiaan Marchisio plantte iets eerder in de wedstrijd zijn voet in volle vaart op het scheenbeen van een Uruguayaan. Met het risico zijn been te breken. Zulke overtredingen zijn rood waard maar vinden we normaal. We hebben het geaccepteerd. Net als elleboogstoten.

Is bijten niet veel onschuldiger? De mogelijke schade voor het slachtoffer beperkt zicht tot wat tandafdrukken. Misschien een rode rand. Dat trekt toch een stuk sneller bij dan afgescheurde kniebanden. Of een gebroken neus.

‘Van je afbijten. Je tanden laten zien. Een doorbijter. Een bijtertje. Ergens je tanden inzetten.’ En toch vinden we bijten iets verschrikkelijks.

En is Luis Suarez de gebeten hond.Leave a Comment