rss search

Belasting

line

Ter Ontspanning en Inspiratie - BelastingWij schijnen een gierig volkje te zijn. Dat vinden we zelf niet. Maar in het buitenland staan we er om bekend. Dit weekend, in Duitsland, kreeg ik daar een prachtig voorbeeld van voorgeschoteld.

Op een feest. Bij de schoonfamilie. Tussen neus en lippen door werd al gevraagd waarom die Nederlandse man zijn klompen niet droeg. Duitse humor. Ook de ‘ Wohnwagens’ en ‘ Ajax- Borussia Dortmund’ waren al voorbij gekomen. Ik moest toen angstvallig teruggrijpen naar 1995.  Veel verder leek me niet gepast.

Alles met een knipoog natuurlijk. Want allemaal zijn ze zeer positief over Nederland. “De wegen zijn mooier. De gebouwen. De huizen beter ingericht. En natuurlijk  het strand. De zee. Het feit dat velen Duits spreken. Vriendelijk zijn” En ook onze gewoontes vinden ze grappig. Zoals het feit dat je bij ons elke huiskamer in kan kijken.

Identieke huizen in een rijtje zijn Duitsers niet gewend. Zeker niet in de getalen zoals ze hier uit de grond zijn gestampt. Dat je vervolgens bij elk raam uitgebreid de kamer in kan kijken is voor Duitsers een ware attractie. Daar begrijpen ze helemaal niets van. “Waarom is dit zo?”  Ik kon er geen antwoord geven. Weet niet beter.

Die avond kwam het antwoord zoals dat bij enkelen in Duitsland bekend is.  Een antwoord waarin het stereotype beeld van Nederland tot in perfectie was verwerkt. Tot een grap. Maar dat wist de vrager nog niet. Want vol overtuiging werd mij gevraagd naar een bevestiging. Een bevestiging van de reden dat je in Nederland alle huiskamers in kan kijken.

Jullie hebben toch gordijnenbelasting?Leave a Comment